2020 yılı içerisinde Turksat 5A ve 5B‘nin fırlatılacağı konuşuluyorken bu proje, Elon Musk‘ın şirketi SpaceX ile birlikte yürütülüyor. Falcon 9 roketi ve Crew Dragon kapsülü sayesinde uzaya insan gönderen ilk özel şirket olmayı başaran SpaceX, özel uzay sektörünün öncülüğünü yapıyor. Firma Turksat 5A ve 5B uydularını uzaya fırlatacak.Devam eden projeler hakkında açıklamalar yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin uzay serüvenine ilişkin umut verici sözler söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Uzay Ajansı‘nın “Milli Uzay Programı“nın üzerine çalıştıklarını belirtti. Uzay ajansının hazırladığı program kapsamında atılacak bütün kararlar, dünyaya ilan edilecek. Ayrıca Bakan Varank, uzay hedeflerinin oldukça iddialı olduğunu ve sürprizi bozmamak adına bir açıklama yapamayacağını da söyledi.

Bakan Varank, yerli ve milli kaynaklarla üretimi süren Turksat 6A uydusunun içinde kullanılacak uzay teknolojisi Türkiye’de Türk mühendisler tarafından geliştirilip uyduya yerleştirildiğini ve bu kapsamda yüksek teknolojili gözlem uydularının, parçalarını ve teknolojilerini de kendi içimizde geliştirildiğini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “SpaceX tarafından uzaya gönderilmesi planlanan uydunun fırlatma esnasında orada olacak mısınız?” sorusuna, koronavirüs pandemisinden dolayı belirsiz olduğunu kaydetti. (KAYNAK:SHİFTDELETE.NET)