Köklü bir değişim başlıyor

Bu hayatta her şeyin bir uygun zamanı var. Mutlaka ne oluyorsa doğru zamanda oluyor. Ne bir dakika önce, ne bir hafta sonra. Her şey kusursuz şekliyle sürüyor.  Toplumsal olaylar da keza organik bir şekilde devam ediyor. Amerika'daki George Floyd olayları da sadece bu yıl için değil, son 20 yılın, belki de daha fazla yılın damga vuran olaylarından biri oldu. ABD'deki hatta dünyadaki köklü bir değişimin sinyali. Tam da Korona günlerine denk gelen Floyd olayların ardından ABD'de yaşananlar tüm dünyayı da etkisi altına alıyor. Adeta dünyada kartlar yeniden dağıtılıyor.

Silah kullanılmayacak!

Warner Bros, bu olaylar doğrultusunda önemli bir karar vermiş. 'Looney Tunes' çizgi filmlerinde silah kullanmayı bırakacaklarını ilan etmişler. Çizgi filmin yapımcılarından Peter Browngardt, New York Times'a verdiği röportajda bu kararı açıklamış. Yani bu ne demek? Bugs Bunny, Elmer, Sam gibi karakterler artık silahlı bir maceranın peşine düşemeyecekler demek. Çizgi filmin yeni versiyonlarında silah yerine tırpan olacakmış. Mucizevi bir çözüm değil. Ama silahtan da iyidir.

Evet çok geç kaldılar fakat...

Konuya ilişkin dikkat çeken ayrıntı şudur: Çizgi filmlerdeki silah yasağı için çok geç kalınmadı mı? Bir Y kuşağı üyesi olarak televizyonlarla büyüdük. İzlediğimiz çizgi filmlerde, özellikle de kovalama bölümlerinde silah, çatal, bıçak envai çeşit yaşımıza uygun olmayacak hareketler sergilendi ve bilinçaltımıza işlendi. Şiddetin 'olağan' olması bilinçaltında işlendi durdu. 'Seks' muhabbeti konunun dışında. Konu şiddet. Daha net bir etkiden söz ediyorum Yani illa George Floyd'un hayatını kaybetmesi mi gerekiyordu kötü giden gidişatın değişime uğraması için? Cevap verelim: Ne yazık ki evet... Çünkü değişimler hep sancılı olmuştur. Bu süreçte kan da dökülmüştür. Daha iyi bir dünyaya ilerlediğimize yürekten kanaatim var. Çizgi filmlerdeki silah yasağı çok gecikmeli karar olsa da, George Floyd olayı olmasa gerçekleşmeyecek olsa da yine de atılan her adım olumludur. Çocuk psikolojisini yıllarca çok basite indirgediler. Bize ,bizden öncekilere ve bizden sonrakilere hep olumsuz aktardılar. Atılan bu adımı olumlu görmeli bu yüzden...